پیچ خوردگی مچ پا
به هر گونه آسیبی که به ساختارها یا لیگامان های (رباط های) محافط مچ پا وارد شود، پیچ خوردگی مچ پا یا Ankle sprain گفته می شود. در ۸۵ درصد موارد، این پیچ خوردگی ها، رباط های یا لیگامان های خارجی را درگیر می کنند
صدمات لیگامانی مچ پا براساس میزان آسیبی که به آن وارد میشود به سه نوع تقسیم می شوند؛ در نوع اول، بدون اینکه مفصل دچار ناپایداری شود لیگامان ها دچارکشیدگی می شوند. در نوع دوم میزان پارگی لیگامانها جزئی است در حالیکه در نوع سوم این پارگی کامل میباشد.
در این میان، ۸۵ درصد انواع پیچ خوردگی های مچ پا از نوع پیچش به داخل و در نتیجه آسیب ساختارهای خارجی مچ پا میباشد. آسیب رباط خارجی مچ پا بر اثر انحراف شدید مچ پا به داخل به طور مثال پس از فرود به وجود می آید. رباط خارجی مچ پا از سه نوار بافت پیوندی تشکیل میشود. در واقع کارکرد رباط خارجی ممانعت ازچرخش رو به داخل بیش از اندازه (اینورژن پا) مچ پا است، اما اگر شدت این چرخش زیاد و فراتر از میزان تحمل رباط باشد، پارگی رباط رخ میدهد. این عارضه همان پیچ خوردگی و یا رگ به رگ شدن مچ پا است و شدت آن از پارگی کوچک جزیی همراه با درد کم تا پارگی کامل با درد طاقت فرسا متغیر است.
غالباً به دنبال پیچ خوردگی های مچ پا، بین ۴۰ تا ۷۵ درصد افراد بعد از پیچ خوردگی مچ پا دچار بی ثباتی عملکردی می شود که توسط بیمار به عنوان احساس بی ثباتی، خالی شدن، ضعف، درد و نقص درعملکرد مفصل در شرایط عادی که انتظار بی ثباتی مفصل نمیرود، گزارش میشود. در معاینه بالینی غالبا تورم در اطراف مچ پا وجود دارد و حساس به لمس می باشد.
وقتی پیچ خوردگی کناره خارجی مچ پا رخ میدهد، با آسیب به گیرنده های مکانیکی موجود در لیگامانهای کناره خارجی، عضلات و کپسول مفصلی مچ پا؛ تعادل فرد تحت تأثیر قرار میگیرد و در صورت عدم ترمیم شدن آن نیمه دررفتگی مکرر مچ پا رخ می دهد.
چگونه ازپیچ خوردگی مچ پا حمایت کنیم؟
انواع حمایت کننده های مچ پا، از برنامه های اصلی در درمان و توانبخشی بیماران پیچ خوردگی مچ پا می باشد مانند انواع مچ بند های طبی است. هدف از کاربرد این حمایت کننده ها، هم پیشگیری از آسیب های مچ پا است وهم ایجاد ثبات و حمایت از آن می باشد، ساز و کار این اثرات حمایت کننده های مچ پا به دو صورت عنوان شده است:
- با تأثیر و افزایش بر حس عمقی از پیچ خوردگی مچ پا محافظت می کنند.
- ثبات مکانیکی در مچ پا از طریق محدود کردن و کنترل دامنه حرکتی ایجاد می کند.
انواع مختلف مچ بند طبی پاوجود دارند از جمله مچ بند طبی پا آتل دار، مچ بند بادی پا و مچ بند چرمی پا که با توجه به شرایط بیمار و درجه شدت پیچ خوردگی مناسب می باشند