بریس شنو (Cheneau brace)، نوعی از بریس های اصلاحی ستون فقرات
دکتر Chêneau در دهه ۱۹۷۰ میلادی، برای نخستین بار نمونه متفاوتی از بریس های ستون فقرات را طراحی کرد که بر اساس اصلاح سه بعدی ستون فقرات قادر به درمان اسکولیوز می باشد. این بریس جزو بریس های سخت می باشد که دارای مناطق فشار و پنجره هایی برای اثر گذاری بر ستون فقرات می باشد.
ویژگی های بریس شنو
بدنه این بریس تماما از جنس پلاستیک است و در آن انحراف اسکولیوز در وضعیت اصلاح حداکثری قرار می گیرد و بر خلاف بریس های دیگر که شکل قرینه ای دارند، شکل ظاهری این بریس قرینه نیست و بسته به محل قرارگیری انحراف، شکل ظاهری آن متفاوت است. در این بریس نیروهای اصلاحی به صورت مستقیم روی قالب بدن فرد در نظر گرفته می شوند و بالطبع فضاهای آزادی به “نواحی خالی” در بریس تعبیه می شوند که اجازه انتقال انحراف بوجود آمده به سمت مقابل را بدهند. هدف ایجاد این فضا اجازه انتقال تنه به سمت مخالف قوس، بالا بردن حجم تنفسی در این ناحیه و رشد بدن به سمت این فضامی باشد. در این بریس معمولا از پد استفاده نمی شود اما در صورت نیاز به فشار بیشتر، پد های فومی در داخل بریس نصب می شوند. در سمت مقابل این نقاط فشار، پنجره هایی برای گسترش و رشد بافت و آزادی حرکت و تنفس وجود دارد. این پد ها در شکل، جهت گیری، سطح و ضخامت متفاوت هستند. بریس شنو از لگن شروع شده، در قدام معمولا تا زیر لبه دنده ها، و در خلف تا شانه و در طرفین تا ناحیه زیر بغل بالا می آید.
البته حدود این بریس تا حد زیادی وابسته به محل قرار گیری انحنا است و قاعدتا هرچه سطح انحنا بالاتر باشد، حدود بریس نیز بالاتر خواهد رفت. در این بریس دو بند قرار دارد که به فرد کمک می کند تا بریس را از جلو باز و بسته کند. از نظر ظاهری، بریس شنو به دلیل نداشتن ساختارهای حجیم و زمخت در ناحیه گردن، توجه کمتری را زیر لباس به خود جلب می کند و بیشترین بریس تجویز شده در اروپا برای درمان انحرافات جانبی ستون فقرات است.
مطالعات نشان می دهند که پوشیدن بریس شنو موجب تقارن ظاهری در ایستادن و راه رفتن می شود و تا حد قابل قبولی ثبات فرد را افزایش و نوسانات خط وزن را کاهش میدهد. همچنین این بریس در کنترل پیشرفت انحنای اسکولیوزی و کاهش احتمال جراحی موثر است.
نحوه ساخت بریس شنو
برای ساخت بریس شنو باید بخوبی جزییات آناتومی و ارتوپدی بدن را ثبت کرد تا مانند نقشه ای برای طراحی بریس باشد. برای این کار متخصص ارتز و پروتز قالبی از بدن فرد تهیه می کند که از ناحیه لگن تا بالای شانه را پوشش می دهد. سپس این قالب پر شده و تغییرات و اصلاحات لازم روی آن صورت می گیرد.
نحوه عملکرد بریس شنو
بریس شنو چگونه باعث اصلاح انحرافات ستون فقرات می شود ؟
در این بریس، اصلاح انحراف اسکولیوز از طریق اعمال نیروی ضد خمش و ضد چرخش صورت می گیرد که باعث پر شدن فضای خالی سمت تقعرقوس اسکولیوزی و کاهش کشش در سمت تحدب می شود. این نیروی ضد خمش از طریق یک سیستم سه نقطه فشار و از بدنه بریس به بدن فرد وارد می شود. جهت این نیروها هم از خارج به داخل و به صورت مایل می باشد که امکان اصلاح ضد چرخش را نیز فراهم می کند.
برآیند نیروهای وارده سبب اعمال یک کشش محوری در راستای طولی ستون فقرات می شود که در نتیجه آن قوسهای اسکولیوزی اصلاح می شوند. معمولا در بیماران دارای اسکولیوز، زاویه کایفوز یا قوز پشتی نیز کاهش شدیدی دارد که این یک عامل خطرساز برای عدم تاثیر بسیاری از بریس ها است. اما در بریس شنو، طراحی بگونه ای انجام می شود که زاویه قوز پشتی قابل اصلاح است و در بیمارانی که زاویه کایفوز کمی دارند با پوشیدن بریس، این زاویه بهبود پیدا می کند. در نتیجه این بریس در هر سه بعد می تواند بر ستون فقرات اثرات مثبتی بگذارد.
براساس مطالعات، اصلاح سه بعدی در اغلب بریس هایی که برای درمان انحرافات جانبی استفاده می شوند، به دلیل ساختارشان حاصل نمی شود.
شکل، فاصله، موقعیت و جهت گیری فضایی نیروهای اعمال شده برای کسب اصلاح بهینه نیاز به تجربه و مهارت دارد و مطابق با الگوی منحنی، بلوغ اسکلتی، انعطاف پذیری و ویژگی های ساختاری بدن هر فرد به صورت اختصاصی طراحی می شود.
طراحی بریس شنو در حقیقت تلفیقی از علم و هنر است و درصورت ساخت استاندارد، کمک زیادی به پیشگیری از جراحی کرده، همچنین از طریق اصلاح درون بریس، درجاتی از بهبود را برای فرد فراهم می کند و پس از تنظیم اولیه بسته به ویژگی های فرد و تشخیص تیم درمان هر سه تا شش ماه نیاز به بازبینی دارد. جهت ساخت این بریس می توانید با همکاران ما در مرکز ارتوز و پروتز پژم تماس بگیرید.
محققین در سال ۲۰۱۸ با بررسی ۵۵ مطالعه به این نتیجه رسیدند که بریس شنو در پیشگیری از پیشرفت انحنای اسکولیوز کاملا موثر است.
چه افرادی می توانند از بریس شنو استفاده کنند؟
افراد با شرایط زیر می توانند جهت دریافت بریس شنو اقدام کنند:
- داشتن یک انحنای اسکولیوزی ۲۰ تا ۶۰ درجه در سنین نوجوانی (سنین ۶ تا ۱۸ سالگی)
- وجود انحنای اسکولیوزی پایین تر از مهره پنجم سینه ای
مدت زمان پوشیدن بریس شنو
این بریس ۲۰ تا ۲۳ ساعت در روز پوشیده می شود. هرچه انعطاف پذیری انحراف کمتر باشد فرد فشار بیشتری را احساس می کند. البته به دلیل تغییر ناگهانی وضعیت تنه، فرد ممکن است در ابتدای دریافت بریس ناراحتی بیشتری احساس کند. ولی با گذر زمان و اصلاح انحراف در درون بریس این ناراحتی بشدت کاهش می یابد.